Единственото постоянно нещо е Промяната!

И в живота на всеки човек се случва да дойде преломен момент, който да го промени и той да започне да живее по нов, по-различен начин. Независимо какво е довело до този момент , трябва да сме наясно, че това не е случайно и в никакъв случай не е, за да ни се случи нещо лошо. Обикновено тези преломни моменти идват, за да ни покажат, че е време да променим начина си на живот към нещо по-добро, че не сме на прав път и има по-добра версия, която ни очаква ако сменим посоката. Много е важно как ще погледнем на този момент. В много от случаите той не носи нещо хубаво. Може да се изразява в загубата на близък човек, отстраняване от работа, болест или нещо друго, което автоматично може да  насочи мислите ни в грешна посока. Вместо да се чудим защо се случва, защо на нас, трябва да се замислим какъв урок ни носи ситуацията, в която сме попаднали. Едва когато разберем това, ще можем да погледнем на ситуацията от друг ъгъл. Много често точно тези трудни моменти са инициаторите на нашата цялостна промяна. Напоследък доста често се говори за промяна (независимо в какъв аспект),всеки иска и се ентусиазира да направи такава. Но дали наистина се осмелява да го направи ? Доколко човек е готов да излезе от зоната си на комфорт, за да извърши тази личностна промяна? Това са въпроси, за които не винаги може да има обективен отговор. Обикновено думите и делата тук се разминават. Много хора искат промяна, говорят за нея, дори дават съвети, но самите те не се решават да я извършат със себе си. Доста често резултатите не могат да се видят веднага и това демотивира хората, което пък е причината да се откажат и да заложат на сигурното, а именно това, което е било до момента. Трябва да сме наясно, че всяка промяна изисква много търпение, постоянство и труд. Всяка една цялостна и постоянна промяна, независимо каква е и с какво е свързана, е трудна.  Затова е важно човек да си даде сметка дали е напълно готов да я извърши, вярва ли в себе си, че ще успее, готов ли е да напусне сигурното и комфортното и да експериментира, готов ли е да направи неща, които никога не е правил ? Когато отговорът на всички тези въпроси е „ДА“, тогава можем да бъдем сигурни, че точно този човек ще успее! Другата причина, пред която се изправяме е как и откъде да започнем и/или детайлите, които чертаят пътя на личностното израстване . Много често се случва да започнем да променяме нещо, но по средата на пътя да  изгубим нишката и да не знаем как да продължим. Настъпва объркване.

Да, всяка промяна е строго индивидуална, но има няколко стъпки, които много точно и ясно могат да очертаят основата на пътя, който всеки един от нас е решил да извърви, за да се промени. Ръководейки се от тези стъпки, ще бъде по- лесно да очертаем пунктирите на собствената си промяна. Всичко останало просто я дообогатява и ни доосъвършенства. При всеки от нас процесът на промяна има различна продължителност, затова няма как да бъде посочен точен период, за който да бъде извършена…

 

В следващите статии ще разгледаме и очертаем основните пунктири, по които бихте могли да сътворите и извършите вашата собствена промяна.