Вече обсъдихме колко важно е  човек да избере правилния момент, за да започне промяната, която ще извади най-добрите му качества и ще го направи по-полезен както за хората, така и за Света (за Цялото). Споменахме и колко важно е тази промяна да бъде проследена внимателно от началото до края, тъй като крайната цел може да се постигне само и единствено чрез търпение и постоянство, както и чрез спазване на няколко основни стъпки, които не позволяват на човек да се обърка и да загуби посоката. За да се разберат максимално добре и да е колкото се може по – лесно да проследите тези стъпки, ще посветим следващите статии на всяка една от тях. Започваме с първата стъпка, а именно Прошката. Много често тя, както всяка първа стъпка, е най – трудна.

„Най-голямата от всички победи е прошката!“

-Йохан Шилер

Голяма част от нашата сила и енергия бива погълната от ситуации, в които сме били засегнати от някой или нещо. Живеем в свят, в който хората често съзнателно или несъзнателно, наскърбяват околните поради различни причини. Хората лесно биват провокирани и това води до много нежелани чувства,нахлули в нас без разрешение. Така омагьосният кръг се завърта и докато се усетим, вече не говорим с някои от приятелите си, обидени сме на други и нараняваме хората, които до вчера са ни карали да се чувстваме добре. Веднъж влезнали в този кръг е трудно да се излезе. Изискват се много усилия да се извините на някого и да поискате прошка. Но именно това е пътят напред и никой не е казал, че е лесен. Хората не осъзнават колко обременяват, както самите тях, така и хората около тях, когато обидят или направят нещо лошо, или биват обидени. Затова е много важно и първото място от промяната да бъде за Прошката. За да простим, първо трява да се освободим от обидите и нещата, които ни нараняват. Когато човек се обиди, единственото, което предизвиква е тежест и лошо чувство в себе си, тъй като обидите не носят нищо полезно, не са градивни и не разрешават възникналия проблем. Повечето хора трудно преглъщат обидите. Но само когато биват превъзмогнати, може да се стигне до прошката. Важното е да се отърсим от миналото и всичко случило се там, защото в противен случай даваме така нужната ни енергия на неща, които вече са се случили и не могат да бъдат променени. За да освободим енергията си е много важно да се отърсим от всичко, което ни тежи. Когато даваме прошка, реално ние изчистваме обидата и по този начин нашето вибрационно ниво се повишава, а с него се повишава и нивото на Цялото. Тогава става и свързването на душите. Не е нужно да отидете при някого, за да му поискате прошка.Това може да стане и на ниво души. Всеки момент, в който човек се почувства раздразнен, наскърбен или по някакъв лош начин, може да поиска прошка от сърце и душа. Точната фраза, която трябва да кажете, за да поискате прошка е : “ Аз съм (име) Моля за прошка от цялото си сърце и душа себе си и всички останали души от този живот и всички минали прераждания, които волно или неволно съм наранил/а с думи, действия или мисли.“

Почти по същия начин изглежда и фразата, която трябва да кажете ако искате да дадете прошка – „Аз съм (име). Прощавам от цялото си сърце и душа на себе си и на всички останали души от този живот и всички минали прераждания, които волно или неволно са ме наранили с думи, действия или мисли. “ Много е важно след прошката да изпращаме любов и светлина към хората, на които сме простили. По този начин пречистваме себе си и остават само добрите чувства, полезни както за нас, така и за всички.

Процесът може да не бъде еднократен, а да продължи във времето, поетапно. Ако видим, че от първия път не става, във времето когато изпращаме на хората любов и светлина това неминуемо ще  доведе до прошката. В повечето случаи този етап се случва трудно и бавно. Важното е процесът да бъде осъзнат. Разбираме, че е осъзнат, когато при възникнал проблем в дадена ситуация разберем, че няма смисъл да се разправяме, когато разговаряме сами със себе си и чувстваме, че е осъзнато, а не само да говорим, че е такова.

Прошката е пътят към светлината, любовта и щастието. Пренебрегнем ли егото си, успеем ли да премахнем обидите и да простим, много бързо ще усетим как ежедневието ни ще се промени. Ще се чувстваме леки, щастливи, готови да творим. Ще помагаме и радваме повече хората около себе си и така едно по едно лошите неща ще бъдат елиминирани.

Прости и полети!